Julen er ful av tradisjoner og øyeblikk med gode matopplevelser. Benytt anledningen til å teste ut noen nye småretter med sjømat. Disse rettene kan alle benyttes som enkle småretter mellom julebakst og gavepakking, som forretter til julens familiemiddager, som tapasretter i romjulen eller på nyttårsbordet når året takker for seg.
Hva med å spise sjømat til forrett i julen?
Her er noen av de beste forrettene med sjømat som du kan servere i julen. Skalldyr, kveite og laks er gode og lette alternativer til den fete julematen.
Røkt laks i ulike varianter
For mange er røkt laks er en klassiker i julen, enten til frokost eller på koltbordet. Hva med å prøve ut en av våre oppskrifter som egner seg ypperlig som forrett? Enten på julaften eller til nyttår, så er dette smaker som vil imponere gjestene dine uten at du må stå på kjøkkenet hele dagen. Du kan til og med lage noen av disse rettene dagen før!
- Laksemousse med agurk - klassiske smaker, pent presentert i glass. Her kan du også lage den i en stor bolle så gjestene kan forsyne seg selv. Serveres gjerne med noe sprøtt til, som en kjeks eller flatbrød.
- Du får det ikke enklere enn en røkt laks carpaccio med avokado.
- En annen klassiker er tartar. Denne er med avokado og rosépepper er rett og slett en fantastisk kombinasjon av smaker!
Tips: Hvis du foretrekker ørret, kan du helt fint bruke røkt ørret i disse oppskriftene!
Rått og godt - klart på 1-2-3
Sashimi kan bokstavelig talt kalles rå nytelse. Det gjelder i høyeste grad for denne oppskriften, hvor du serverer rå kveite med en saus av honning og soya. Husk at kveitefilet som skal spises rå må fryses ned minimum 24 timer før bruk. Det er enkelt å skjære kveitefileten i tynne skiver når den er frossen. Her finner du oppskrift på kveitesashimi
Når vi først er inne på rå fisk, så kommer vi heller ikke unna laks sashimi med ingefærponzu. Tynne, rå skiver av laks er perfekt som forrett.
Tataki er et japansk ord for fisk som blir stekt eller kokt raskt på sterk varme, slik at innsiden fremdeles er rå. Sammen med en syrlig og sterk saus blir dette en nydelig opplevelse. Laks tataki - enkelt og godt!
Hvorfor ikke servere skalldyr?
Skalldyr er faktisk best på vinteren, så hvorfor ikke bruke det til å imponere gjestene? Kamskjell er for eksempel en populær og luksuspreget forrett, som er enklere å tilberede enn det mange tror. Kamskjell skal kun stekes et par minutter på hver side på middels varme, så her er maten raskt på bordet.
3 smakfulle retter med kamskjell
- Kamskjell med blomkålkrem og brunet smør
- Kamskjell med grønnkål og pæresalat
- Kamskjell med grønn ertesuppe og asparges
Reker er også enkelt å lage til festlig lag. En god rekecocktail kan lages dagen før og hvis du vil ha noe varmende kan en kremet rekesuppe gjøre susen. Hvis du vil slå litt ekstra på stortromma kan snitter med kongekrabbe gjøre susen!