Gå til hovedinnhold

Slik lager du middag med skrei

Når februar kommer er det endelig skreisesong igjen! Skrei er en av de beste råvarene havet kan by på og passer til en hel verden av smaker og oppskrifter. 

Både til et skikkelig festmåltid eller en god hverdagsmiddag er skreien et ypperlig valg som stjerna i retten. Ikke bare er kvaliteten og smaken god - skrei er også rik på proteiner, vitaminer, mineraler, og en porsjon med skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer. 

Gode tips for perfekt middag med skrei

Det er ulike måter å tilberede fisken og lage god middagsstemning på. Her er noen tips til både oppskrifter og behanding av den fantastiske råvaren skrei.

  • Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten.
  • Når du kommer hjem legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null, ideelt for skrei!
  • Ovnsbakt skrei med middelhavssmaker av hvitløk og tomat en god oppskrift som faller i smak hos liten og stor. En annen varmende favoritt som kan lages til mange er one-pot skrei. Om du har lyst til å prøve en annen oppskrift finner du enda flere oppskrifter på skrei her.

 

Skrei og torsk - hva er forskjellen?

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er en vandretorsk som vokser opp i Barentshavet, mens kysttorsken på sin side gjerne tilbringer hele livet i samme fjord. Navnet skrei kommer av verbet å skride, som betyr å vandre. Den lange, årlige svømmeturen gjør at den vandrende torsken blir enda fastere i fisken. Skrei skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. Vil du vite enda mer om hva som skiller torsk fra skrei? Les mer om skreien her.

Eksklusivt festmåltid

Denne unike råvaren er kun tilgjengelig fra januar til april. Mange steder er det derfor en stor begivenhet når årets første skrei kan nytes. Mange sverger til den klassiske skrei-middagen mølje som serveres med lever og rogn. Den smakfulle tradisjonsretten krever litt forberedelse, men når du får taket på det vil du alltid ha skreimølje som et av vinterens desiderte høydepunkt.

Sjømatelskere over hele verden vet å sette pris på skreien. For en helt ny smaksopplevelse kan du for eksempel prøve deg på en asiatisk vri, eller la deg inspirere av spanjolenes smaker. Kanskje en fransk variant frister? Skrei kan tilberedes på mange måter, og det er slett ikke så vanskelig som mange tror, tvert imot. Om du velger å trekke, steke eller ovnsbake fisken er opp til deg.

Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt. Hvem kan vel motstå Valetines skrei eller smørdampet skrei med mandelpotetpure og rødvinssjy?