Gå til hovedinnhold
Foto: TRY

Hva er skrei?

I perioden januar til april har vi tilgang på den unike råvaren skrei, men hva er egentlig skrei?

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet. Når den er i sin beste alder kommer den inn til norskekysten for å gyte. I Norge har vi sterke tradisjoner for å servere skrei med lever og rogn som bare er tilgjengelig i skrei-sesongen, det vil si fra januar til april.

Se sesongkalenderen for andre arter i sesong.

En strabasiøs reise

Skrei er torsk, men ikke all torsk blir til skrei. Skrei er nemlig torsk som vokser opp i Barentshavet. Når vi fisker den har den akkurat lagt bak seg mer enn 1000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkårede. Dette skjer på det samme stedet der den selv ble unnfanget for minst fem år siden, i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Og skreien er kun i disse havområdene i en viss periode av året, vanligvis ca. fra januar til april. Resten av året lever skreien i havområdene midt mellom Norge og Nordpolen.

Her finner du oppskrifter med skrei.

Hver vinter, og ikke før den er minst fem år gammel, vender den tilbake til stedet der den selv ble klekket. Dermed møtes millioner av skrei på dypene utenfor Nord-Norge. Etter at den er blitt kjønnsmoden, gjentar skreien sin kjærlighetsreise hvert eneste år. Dermed kan både vi og den ventende partneren stole på den trofaste skreien. Skrei finnes kun langs norskekysten. 40 % av all skrei blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord, ned langs Mørekysten og helt ned til Haugesund.

10 fakta om skrei

  1.  Skrei skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. 
  2. Siden skreien svømmer over lange avstander oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt.
  3. Skreiens tilbehør som rogn, lever, tunge og kjake gjør produktet skrei helt spesielt. Den mest tradisjonsrike måten å servere skrei på er med lever og rogn. Dette kalles skreimølje.
  4. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr fisk som skrider eller vandrer.
  5. Skrei er rik på proteiner, vitaminer, mineraler, og en porsjon med skrei dekker det anbefalte daglige inntaket av Omega-3-fettsyrer.
  6. Skrei er en rovfisk som spiser sild, lodde og brisling.
  7. DNA har avdekket at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner. 
  8. Etter at skreien er fisket og renset, pakkes den i esker med is innen 12 timer. Se etter kvalitetsmerket Skrei® når du kjøper fersk skrei. Da er du sikret fisk med ypperste kvalitet.
  9. Cirka 40 % blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg fra Finnmark i nord til Stad i sør. Det finnes ingen andre steder i verden der en kan fiske skrei.
  10. Skrei er kilde til flere produkter, som for eksempel tunge og kjake. Disse betegnes av mange som en ettertraktet delikatesse både i inn- og utland.