Gå til hovedinnhold

Slik tilbereder du skrei

Hvordan skal skrei tilberedes? Vi gir deg alt du trenger å vite for å lage et perfekt skreimåltid. Her finner du både tips og nydelige oppskrifter med skrei. 

Skreien du kjøper i butikken kom nylig til våre farvann etter en lang svømmetur fra Barentshavet. Reisen gjør fisken veltrent og muskuløs, og regnes som en delikatesse både i Norge og i den store verden. Her er tipsene som bringer kvaliteten helt til din middagstallerken.

Slik steker du skrei

Om du har tid er det en fordel å la fisken bli romtemperert ved å ligge 15 minutter på kjøkkenbenken før steking. Ingenting er vel bedre enn pannestekt skrei med en sprø stekeskorpe og et saftig mykt indre.

Start med å dele skreifileten i porsjonsstykker og tørk disse godt. Dryss over litt salt. Bruk god varme, men ikke så varmt at det ryker av pannen. Stek skreien i en nøytral olje med skinnet eller skinnsiden ned. La fisken ligge i ro i pannen til den har fått en god gyllen stekeskorpe og er 2/3 gjennomstekt.

Snu fileten, skru ned varmen og la den steke noen få minutter på den andre siden. Ønsker du å smørsteke skreien tilsettes smør når fileten snus og varmen skrus ned. Urter kan også tilsettes for å gi variasjon i smaken. Fisken er ferdig og gjennomstekt så snart den skiver seg. Steketiden varierer etter tykkelsen på fileten.

Prøv denne oppskriften med asiatiske smaker og pannestekt skrei

  • Tips

Hos fiskehandleren

Be fiskehandleren pakke skivene eller filetene i papir. Fisken må pakkes i lengderetningen og helst ikke brettes sammen for å bevare kvaliteten.

 

Når du kommer hjem, legger du pakken i en plastboks i kjøleskapet sammen med isbiter eller kjøleelementer. Da holder temperaturen seg nærmest mulig null - ideelt for skrei!

Slik ovnsbaker du skrei

Ovnsbaking er en av de enkleste tilberedningsmetodene for skrei, fisken passer seg selv mens du kan konsentrere deg om tilbehøret. Du kan steke den i porsjonsstykker med masse deilig tilbehør, eller kanskje prøve ut en variant hvor du baker alt i ovnen som denne oppskriften på ovnsbakt skrei med hvitløk og tomat.

Hvis du skal ovnsbake porsjonsstykker er dette en enkel og sikker framgangsmåte.

  • Del skreifileten i porsjonsstykker og dryss over litt salt.
  • Legg stykkene på bakepapir på stekebrett eller i en smurt ildfast form.
  • Sett fisken i ovnen på 180 grader i 8-12 minutter, pass på at fileten ikke blir bakt for lenge. Når fisken er blitt hvitere i fargen og den flaker seg når du trykker lett på den er den ferdig.

Slik trekker du skrei

Skal du trekke skreien, kan du la den ligge i isvann en time før du skal trekke den. Da beholder fisken den fine, hvite fargen på kjøttet. Hva med å prøve smørdampet skrei med rødvinssjy og ovnsbakte tomater? Du kan også tilsette smak i selve kokevannet, slik som her i denne oppskriften med skrei på en seng av søtpotet og grønnkål.

Skreien skal ikke koke, men trekke 5 til 10 minutter i vann som ligger like under kokepunktet. Husk at skrei krever godt saltet vann. Du kan beregne om lag en halv desiliter salt for hver liter vann. Det er også et triks å tilsette litt eddik i kokevannet for å beholde den fine, hvite fargen. Straks den er ferdig skal skreien opp av kokevannet, for at den ikke skal bli for salt. Derfor er det lurt å gjøre ferdig tilbehøret før du trekker skreien.

Skreimølje - en klassiker

Det er ikke bare for det fine fiskekjøttet skreien er ettertraktet. Mange vil også bruke skreiens rogn og lever, for eksempel i skreimølje. Da pakker du rognen inn i matpapir før du lar den trekke 20 minutter i godt saltet vann. Rens leveren renser for tråder og hinner, del den i små biter og legg dem i en kasserolle. Når skreien er kokt øser du litt av kokekraften over den ferdig rensede leveren, koker forsiktig opp og lar det trekke cirka to til tre minutter.