Gå til hovedinnhold

Sesongkalender for sjømat

Man kan spise god sjømat fra havet året rundt, men kvaliteten kan variere hvis skalldyr eller fisk ikke er i sesong. Det er lurt å spille på lag med sesongene for å spise sjømat når den er på sitt aller beste.

Tilgang, kvalitet og pris på ferskvare varierer gjennom året i takt med hvilken art som er i fangstsesong. Her kan du se en oversikt over hvilke sjømatarter som er i sesong.

Sjømat om sommeren

Sommer er sesong for så mangt, og makrellen er kanskje den ultimate sommerfisken for mange. Den er en favoritt i både Japan og Korea, og det med god grunn! Makrellen er full av næringsstoffer som er godt for kroppen, gjør seg godt med ulike smaker fra hele verden og kan slenges på grillen rett etter den er dratt opp fra havet. Laks blir ekstra godt når du griller den på en sommerdag.

Også lysing og breiflabb er i topp kvalitet i de varme sommermånedene, men kanskje ikke like kjent for alle på middagsbordet. Breiflabben kan se litt skummel ut, men det er et nydelig måltid som skjuler seg bak den store kjeften. Den passer ypperlig på grillen, så her kan du jo prøve noe nytt?

Høstens sjømat

Skalldyr er faktisk best på høsten. Krabbe, kreps og hummer bygger seg opp om sommeren og høsten for å samle energilager til vårens gyting. Det er akkurat dette som gjør dem proppfulle av deilig, saftig kjøtt. Så frykt ikke om du misset sommerens skalldyrfest, den kan fint også holdes på høsten! 

Ikke bare havet bugner om høsten, men også skogen er full av delikatesser. Bruk sopp og bær som tilbehør til fiskemiddagen! Kantarell er nydelig med kveite, og hvis du vil prøve noe nytt og spennende, hva med en blåbærsaus?

Vinter - gourmetvarer fra havet

Den kalde fine tida er også høysesong for mange av havets delikatesser. Det er den perfekte sesongen for skrei, skjell og reker. På denne tiden lakker det og lir mot jul, så da må man huske på både juletorsk og julekveite

Spesielt skreien bør man virkelig kose seg med når den kommer svømmende fra Barentshavet i månedsskiftet januar/februar! Den regnes som en delikatesse i hele verden, med sin fantastiske tekstur og snøhvite kjøtt. Den kan kombineres med smaker fra hele verden, men husk på at den vender hjem til ishavet allerede i april. Så utnytt denne gourmet-råvaren når den er her!

Vårens skatter fra havet

På våren så får du akkurat med deg slutten av skrei-sesongen, samt at blant annet seien, rødspetta og kveita er på sitt beste. Sei er en utrolig allsidig art, og også i Europa har de begynt å få øynene opp for denne. Her kan man både lage tradisjonell seibiff med stekt løk, eller ha den i en curry etter eget ønske. Seien er også nydelig ovnsbakt, så her kan man leke seg på kjøkkenet. 

Hvis du er riktig heldig, kan du også få en forsmak på sommeren - makrellen kommer også svømmende i mai inn i norske farvann.